Wij zijn Yves en Iris...

...we willen bijdragen aan een toekomstbestendig voedselsysteem

Wij zijn Yves en Iris, de boeren van regeneratieve boerderij ’t Sierveld. We hebben elkaar gevonden in ons ontzag voor de natuur en ons besef dat we verbonden zijn met alles om ons heen. We willen op onze eigen manier verantwoordelijkheid nemen om iets terug te kunnen doen voor onze omgeving, de natuur en de mensen om ons heen.

 

Een regeneratieve boerderij starten is voor ons een droom die uitkomt. En dat gaan we natuurlijk niet alleen doen. We doen dat met een groeiend team aan experts, harde werkers en enthousiaste betrokkenen. We stellen hier alvast wat mensen voor.

Iris

Ik ben Iris. De afgelopen jaren runde ik samen met Yves en mijn broertjes een no-dig groentetuin bij mijn ouderlijk huis in Sibbe, Zuid Limburg. Daar hebben we op zo’n 3.000 m2 ervaring opgedaan met het runnen van een efficiënte moestuin, vormen van regeneratieve landbouw en het verzorgen van groentepakketten op kleine schaal voor vrienden en familie.

Ik heb gestudeerd aan de kunstacademie en ben goudsmid. Ik kom uit een groen en creatief nest waar we altijd bezig waren met groenten en fruit verbouwen, planten, dieren en gezond eten. Ik houd van nieuwe plannen bedenken en organiseren, van mensen om me heen, maar ook van de stilte in de natuur. Ik houd van wildplukken, bloemen kweken en insecten.

Op ’t Sierveld kunnen we alle ideeën die we in de loop der tijd hebben ontwikkeld en getest gaan uitvoeren. Dit was onze droom: een boerderij met verschillende onderdelen die elkaar versterken. Een holistisch systeem waarin alles samenwerkt. Een plek waar we samen met de buurt iets moois opbouwen.

Yves

Ik ben Yves. Ik heb een achtergrond in hotelmanagement en transport. Ik houd van plannen verwerken tot een efficiënt systeem, van buiten werken in het groen, machines bedienen, bouwen, problemen oplossen en berekeningen maken.

Een paar jaar geleden ben ik in het regeneratieve landbouw hoofdstuk gedoken. Dat gebeurde tijdens mijn werk in de groentetuin in Sibbe. Het onkruid leek daar altijd harder te groeien dan de eetbare gewassen. Ik ben me toen gaan verdiepen in allerlei vormen van land- en tuinbouw. En manieren om een zelf rendabele tuinderij te laten draaien, in harmonie met natuur.

Ik stuitte onder meer op het no-dig  principe. Volgens dit principe probeer je zo min mogelijk te graven en ploegen. Je legt een dikke laag compost op de plantenbedden en plant daar de gewassen in. Dat was echt een game changer, voor mij en de tuin. Ik volgde een online regeneratieve opleiding in Zweden en Canada. Als je samenwerkt met de natuur in plaats van ertegen, kost het je vaak ook nog eens veel minder werk. 

In Sibbe hebben we al op kleine schaal holistisch geplande begrazing getest met onze kippen en geiten. Ik verheug me erop om dit soort systemen op ‘t Sierveld verder uit te werken, passend bij de plek, het landschap en de mensen uit de buurt.

Kasper

Ik ben Kasper, het broertje van Iris. Ik studeerde elektrotechniek.  En werk momenteel als chef. Ik houd van koken, kimchi en kombucha maken, en run de B&B bij ons thuis in Sibbe. Ik houd van lezen, schaken, sporten en boulderen in de natuur.

Ik kijk enorm uit naar het verwerken van de eerste overvloed aan groente en fruit van ‘t Sierveld tot jams, sauzen en soepen en om te kunnen koken voor de eerste diners op het land.

Simon

Ik ben Simon, het broertje van Iris. Ik ben engineer, bouwde op mijn 22e een schuur om tot B&B bij ons thuis in Sibbe. Ik werk als producer voor een filmbedrijf van mijn 2 beste vrienden. Ik houd van paddenstoelen kweken, van wilde paddenstoelen zoeken, vliegvissen en organiseren. Ik ben een echte gastheer en verbinder.

Ik verheug me op het organiseren van de eerste evenementen voor ‘t Sierveld.

Arlene

Ik ben Arlene. Ik studeerde architectuur en Germaanse talen. Ik groeide op op een biologische boerderij en heb een passie voor bomen en wilde bloemen. Ik werk momenteel als bomenkweker voor een stichting in België.  Ik houd van lezen, tekenen, wandelen en ben zeer nauwkeurig in alles wat ik uitvoer. In de afgelopen 2 jaar specialiseerde ik me in het lokaal verzamelen en opkweken van zaden en stekken van inheemse haagplanten.

Ik kan niet wachten tot de eerste bomen de grond in gaan op ‘t Sierveld.

‘t Sierveld is een Lenteland boerderij. Lenteland ontwikkelt op verschillende plekken regeneratieve boerderijen, waar omwonenden en geïnteresseerden mede-eigenaar van kunnen worden.

Lenteland helpt bij de opstart van deze boerderijen en verzorgt de voorfinanciering. In dit filmpje leggen we uit hoe dat werkt en wat een Lenteland boerderij is.

Meer over Lenteland

Wil je ook betrokken worden bij de opzet van ‘t Sierveld of heb je vragen? Neem contact met ons op.

Contact